19 januari 2022

Technici zijn hard nodig

Nieuws foto

Isolatiemonteur, zonnepanelenmonteur, monteur warmtenetten, energieprestatieadviseur. Dat zijn beroepen waar de energietransitie om vraagt. Voor mbo’ers biedt dit bijzondere kansen, of het nu gaat om jonge studenten of volwassen zijinstromers. 

46.000 vacatures

In het derde kwartaal van 2021 telde UWV bijna 46.000 vacatures voor beroepen in de sector Techniek en gebouwde omgeving die nodig zijn voor de klimaatdoelen. De meeste vacatures staan open voor werkvoorbereiders en calculatoren bouw en installatietechniek (4.700), loodgieters en installateurs (4.600), timmerlieden (4.400) en elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties (4.400).

Met de publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’ brengen de UWV, SER en SBB in beeld aan welke beroepen grote behoefte is, met welke werkzaamheden mbo’ers bijdragen aan de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving en wat ze daarvoor moeten kennen en kunnen. Werkgevers, onderwijsinstellingen, jonge studenten en volwassen zijinstromers kunnen met deze informatie aan de slag.

Lees het volledige artikel