11 december 2020

Overstappen naar een ander beroep? Dit zijn de do’s en don’ts

Nieuws foto
Overstappen naar een vakgebied waar nog wel werk te vinden is, is niet zonder meer de makkelijkste optie. Een nieuwe baan vinden is al lastig genoeg als je ‘gewoon’ naar hetzelfde soort werk zoekt. In een andere sector opnieuw beginnen vergt nog meer inzet. 

1. Breng je eigen vaardigheden in kaart

Iedereen bouwt in zijn werk bepaalde vaardigheden op. Een management assistant moet bijvoorbeeld dienstverlenend en klantgericht zijn. Die vaardigheden komen ook in hele andere soorten beroepen goed tot hun recht. 

2. Kijk wat je graag buiten je werk om doet

Bepaalde vaardigheden kun je ook vinden buiten je werk. Klus je in je vrije tijd bijvoorbeeld graag, dan heb je al een bepaald technisch inzicht dat goed van pas komt als je de techniek in wil. Maak je graag websites, dan heb je al gevoel voor programmeren en kan je soepeler instromen in de ICT dan iemand die die ervaring nog niet heeft. Ben je mantelzorger geweest, dan heb je al een goede basis voor een overstap naar de zorg. 

3. Neem de tijd

Houd er rekening mee dat het even kan duren voor je eenmaal gewend bent met het werk in een nieuwe baan.  Volg scholing en kijk of je ergens stage kan lopen.

4. Gooi het roer niet zomaar om

Enthousiasme alleen helpt je niet aan een nieuwe baan. Je moet je er natuurlijk wel in verdiepen om als serieuze kandidaat te worden gezien. 

5. Denk er niet te makkelijk over

Garantie op slagen heeft niemand. Het helpt als je bereid bent om er dingen voor te doen.