Groen

Werken in deze sector vraagt om ‘groene vingers'. Bij land-, akker-, en tuinbouw wordt gewerkt aan nationale en internationale producten. Nederland is voorziet namelijk een groot deel van de wereld in groene producten. Je werkt veel met planten of dieren, je gaat hier zorgvuldig mee om, want dit zijn regelmatig je eindproducten.

Mogelijke beroepen 

Vakbekwaam medewerker teelt

Als vakbekwaam medewerker teelt werk je vaak in een kas in de plantenteeltbrache. Bijvoorbeeld in de bolbloemen-, potplanten- en snijbloementeelt. Je stelt een planning op en houdt in de gaten of er effectief wordt gewerkt. In overleg bepaal je welke machines, materialen en andere spullen nodig zijn. Met een groep medewerkers zorg je dat deze machines klaar zijn voor gebruik. Daarnaast regel je benodigdheden voor het machinaal of handmatig zaai-, plant- en pootwerk. Dat werk doe je zelf, maar je begeleid ook je team. Daarnaast verzorg je de gewassen. Jij bepaalt wat er moet gebeuren om de gezondheid van de bloemen en planten te garanderen. Het oogsten doe je met machines of andere hulpmiddelen. Je voert een padregistratie uit en brengt de oogst naar de verwerkingsruimte, waar je de gewassen sorteert en klaarmaakt voor transport. Bij je werk houd je rekening met veiligheid, milieu en hygiëne.


Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling

Je maakt van bloemen en planten een mooi geheel, bijvoorbeeld een boeket. Je ontwerpt en maakt boeketten, bloemwerk en plantenarrangementen. Bijvoorbeeld voor bruiloften en begrafenissen. Je koopt producten in en zorgt voor de voorraad. Ook zorg je voor de inrichting van de winkel en voor de presentatie van de producten. Verder verkoop je de producten aan de klanten.

Subsidie

Bedrijven kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Praktijkleren en regelingen vanuit het UWV. Daarnaast is er voor de land- en tuinbouw het opleidings- en ontwikkelingsfonds
Colland Arbeidsmarkt . Een opleidingsfonds heeft o.a. de volgende doelen: 

  • verbeteren van de leerbanen in bedrijven;
  • betere aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk;
  • ontwikkelen van om-, bij- en nascholing;
  • ontwikkelen van loopbaan- en certificeringstrajecten;
  • verbeteren van arbeidsomstandigheden en veiligheid;
  • bevorderen van arbeidsgezondheid;

 

lees verder