Energietransitie

Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie. Ze vervangen hun verlichting, isoleren hun woning, leggen hun daken vol met zonnepanelen, kopen een warmtepomp of schaffen een elektrische auto aan. Dit leidt tot nieuwe vormen van werkgelegenheid, want al die zonnepanelen, warmtepompen of elektrische laadpalen moeten natuurlijk wel geïnstalleerd worden. En ook aan de infrastructuur moet van alles aangepast worden om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Kansrijke  beroepen

(Eerste) monteur laagspanning distributie

Als monteur laagspanningsdistributie weet je hoe je de elektrakabel vanaf de straat in de meterkast brengt. Zonder jou geen huis en straatverlichting.  

(Eerste) monteur middenspanningsdistributie

Werken bij industriële klanten als fabrieken of luchthavens. Vaak buiten aan kabels. Middenspanning gaat tot 25.000 volt, niet ongevaarlijk!

Monteur werktuigkundige installaties

Je plaatst en monteert op een veilige en snelle manier cv-ketels, fornuizen, douches, baden en toiletten. Lekker veelzijdig werk!

Monteur woning

Er zijn heel wat installaties aangesloten op gas of water: warm en koud water, centrale verwarming, ventilatie of riolering. Ook dakbedekking, brandbestrijding en afvoer van regenwater hoort er bij.

Airco warmtepomp monteur

Valt het jou ook op dat het steeds warmer wordt? Meer werk voor de airco/warmtepompmonteur dus! Jij zorgt ervoor dat het lekker koel blijft waar dat nodig is. In een sportcomplex, woningen en bedrijven plaats jij standaard systemen.

(Allround) timmerman 

Wil jij lekker veelzijdig bezig zijn met hout? Bijv. om de boel te isoleren. Dat kan als (allround) timmerman. In de bouw ben jij nodig van de fundering tot aan de dakrand.


Dakdekker bitumen en kunststof

Ben jij een goede klusser en heb je geen last van hoogtevrees? Dan is de opleiding dakdekker bitumen en kunststof wel iets voor jou.


(Eerste) monteur elektrotechnische installaties

In dit beroep installeer je elektrotechnische installaties. In woningen en kantoren, ziekenhuizen of fabrieken (utiliteiten).
lees verder