Meest gestelde vragen

Niet iedereen is bekend met dit type mbo-opleiding. Daarom zetten we  de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij. 

Met een leerbaan (leerwerkplek) combineer je werken met leren voor een mbo-diploma. Je bent in dienst van een door SBB erkend leerbedrijf en ontvangt salaris. Vaak werk je vier dagen in de week en ga je een dag of avond per week naar school. Je volgt een mbo-opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

 

Dat hangt af van het niveau van de opleiding.

- De entreeopleiding (niveau 1) duurt 1 jaar 
- De basisberoepsopleiding (niveau 2) duurt 1 tot 2 jaar
- De vakopleiding (niveau 3) duurt 2 tot 3 jaar 
- De middenkaderopleiding (niveau 4) duurt 3 jaar

De opleidingsduur kan ook korter zijn. Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte is maatwerk mogelijk. Bespreek dit met je school.

Bbl-opleidingen volg je aan een mbo-school of via een bedrijfsopleiding.

Er zijn drie soorten mbo-scholen:
• agrarische opleidingencentra (aoc's)
• regionale opleidingencentra (roc's)
• particuliere mbo-instellingen (niet-bekostigd onderwijs)

Sommige bedrijven bieden bedrijfsopleidingen met interne bbl-trajecten aan. Zo kunnen medewerkers zich bijscholen.

Voor een bbl-opleiding betaal je opleidingskosten. De hoogte hiervan verschilt per opleidingsniveau. De bedragen zijn wettelijk vastgesteld.

Naast opleidingskosten zijn er studiekosten, bijvoorbeeld voor leermiddelen. Per opleiding verschillen deze kosten. Informeer bij je school met welke studiekosten je rekening moet houden.

Bespreek daarna de mogelijkheden bij het leerbedrijf. Soms willen zij een deel van of zelfs alle studiekosten voor hun rekening nemen. Ook zijn er vaak opleidingsfondsen of regelingen waar jullie aanspraak op kunnen maken. informeer hiernaar bij je leerbedrijf. 

Als bbl-werknemer ben je in loondienst van een door SBB erkend leerbedrijf. Je ontvangt in elk geval het minimumloon. Er zijn ook fondsen beschikbaar waar jij of je werkgever gebruik van kunnen maken. Informeer hiernaar bij je leerbedrijf.

Met een leerbaan heb je geen recht op studiefinanciering of een uitkering. Meer weten over het salaris? Raadpleeg de cao van je werkgever. Wil je meer weten over je uitkering? Vraag ernaar bij je contactpersoon bij het UWV of het leer- werkloket. 

Zeker. Veel leerbedrijven staan ​​te springen om gemotiveerde mensen te begeleiden. En soms krijg je zelfs een baangarantie. Bovendien ben je nooit te oud om te leren. Bekijk het filmpje van het UWV. 

De wet geeft aan dat werken en studeren boven een uitkering gaat. Volg je een bbl-opleiding en krijg je daarvoor niet of onvoldoende betaald? Dan zijn er drie oplossingen mogelijk. Je gaat op zoek naar een andere werkgever die wel voldoende salaris betaalt tijdens je bbl-opleiding. Je gaat een opleiding volgen waarvoor je studiefinanciering kunt ontvangen of je gaat een bijbaan zoeken, zodat je meer inkomsten hebt. Pas als deze oplossingen niet mogelijk zijn, kan je eventueel een beroep doen op een uitkering.

Kunt u voor een groep werkzoekenden niet voldoende leerbanen vinden? Of heeft u voor een werkzoekende speciale wensen? Dan kunt u hiervan een melding maken. Een adviseur van SBB uit uw regio neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

SBB is een Samenwerkingsorganisatie van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. We erkennen en begeleiden de leerbedrijven waar studenten terecht kunnen voor een stage of leerbaan. We maken afspraken over wat de student moet weten en kunnen om een ​​diploma te behalen, of bijvoorbeeld een mbo-certificaat.  

Verder leveren we feiten en cijfers, zoals de kans op een stage, leerbaan en werk. En rapporten over trends en ontwikkelingen. Tot slot adviseren we de minister van OCW over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

SBB heeft o.a de websites stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van OCW en SWZ.

Neem contact op met de Servicedesk van SBB via het contactformulier, of bel 088 338 00 00.