Meest gestelde vragen
Niet iedereen is bekend met dit type mbo-opleiding. Daarom zetten we de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.
In een leerbaan werk je bij een bedrijf én tegelijkertijd volg je een opleiding. Het bedrijf waar je werkt en leert, is een door SBB erkend leerbedrijf.
Een goede opleiding is steeds belangrijker voor het vinden en houden van werk. Door een leerbaan te combineren met een opleiding in het mbo, leer je een beroep in de praktijk. Met een diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring, behaal je een door het mbo erkend document. Je versterkt hiermee je positie op de arbeidsmarkt, je kunt er erop terug vallen als je onverhoopt je baan verliest of je kunt ermee doorgroeien in het vak dat je leert. Wil je meer weten, meer informatie vind je in deze factsheet.
Deze website (leerbanenmarkt.nl) is vergelijkbaar met een vacaturesite. Je kunt zoeken op de opleidingsnaam, het crebonummer van jouw opleiding of gewoon op functienaam. Je kunt je zoekopdracht aanvullen met de plaats waar je een baan zoekt.
Op basis van wat je invoert, verschijnen er diverse zoekresultaten op de site bij werkgevers die een leerbaan beschikbaar hebben.
Selecteer een plaats en filter op 'opleiden voor praktijkverklaring' of 'opleiden voor mbo-certificaat'.
Voor een opleiding betaal je opleidingskosten. De hoogte hiervan verschilt per opleidingsniveau.
Naast opleidingskosten zijn er studiekosten, bijvoorbeeld voor leermiddelen. Per opleiding verschillen deze kosten. Informeer bij je school met welke studiekosten je rekening moet houden.
Bespreek daarna de mogelijkheden bij het leerbedrijf waar je in een leerbaan kan gaan werken. Soms willen zij een deel van of zelfs alle studiekosten voor hun rekening nemen. Ook zijn er vaak opleidingsfondsen of subsidieregelingen waar jullie aanspraak op kunnen maken. Neem hiervoor ook contact op met je plaatselijke leerwerkloket. Zij kunnen je meer vertellen over financiële regelingen etc.
Met een leerbaan combineer je een (nieuwe) baan met praktijkleren in het mbo én ontvang je een inkomen. Je kunt met praktijkleren in het mbo in combinatie met een leerbaan, een diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring behalen. Afhankelijk van de gekozen vorm van praktijkleren, ontvang je een inkomen van de werkgever (het leerbedrijf) of behoud je je uitkering.
Als je een leerbaan hebt, ben je in dienst van een door SBB erkend leerbedrijf. Er zijn ook fondsen beschikbaar waar jij of je werkgever gebruik van kunnen maken. Informeer hiernaar bij je leerbedrijf. Met een leerbaan heb je geen recht op studiefinanciering .
Meer weten over het salaris? Raadpleeg de cao van je werkgever.
Wil je meer weten over je uitkering? Vraag ernaar bij je contactpersoon bij het UWV of het leerwerkloket.
Met een leerbaan sluit je een overeenkomst met de werkgever. Tijdens de opleiding ontvang je doorgaans in ieder geval het minimumloon. Soms kan in samenspraak met de uitkerende instantie, ervoor gekozen worden om de leerbaan te starten met behoud van de uitkering of een gedeelte daarvan.
Een leerbedrijf is officieel verantwoordelijk voor de uitvoering van jouw leerbaan en de daarbij behorende opleiding. Een leerbedrijf moet voldoen aan een aantal voorwaarden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Denk hierbij aan de volgende dingen:
- Je krijgt een werkplek die past binnen de dagelijkse bedrijfsvoering. Bovendien kun je het beroep uitoefenen waarvoor je een opleiding volgt. Je kunt (een belangrijk deel van) de opdrachten doen die je nodig hebt om je opleiding met succes af te ronden.
- Je krijgt begeleiding van een praktijkopleider binnen het leerbedrijf. Een praktijkopleider heeft vakinhoudelijk gezien minimaal het opleidingsniveau waarvoor hij of zij jou opleidt. Verder is de praktijkopleider in staat vakkennis op een goede manier over te dragen. Deze zogenoemde onderwijsvaardigheid kan de praktijkopleider aantonen, bijvoorbeeld aan de hand van relevante diploma’s, certificaten of ervaring.
- Het leerbedrijf houdt regelmatig contact met het onderwijsinstituut. Zo blijft het bedrijf en de school/en je onderwijsinstituut op de hoogte van het verloop van jouw praktijkopleiding.
- Je wordt op een gestructureerde manier opgeleid. Bijvoorbeeld met behulp van een praktijkleerplan of begeleidingsinstrument.
- Het leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen voor je vrij.
- Het leerbedrijf onderhoudt contact met SBB.
Soms komt het voor dat je wel een leerbaan hebt, maar dat het bedrijf waar je wil gaan werken nog geen erkend leerbedrijf is. Zij kunnen dan een erkenning aanvragen bij SBB waarbij we op de bovenstaande zes zaken letten.
Bij een leerbaan werk je bij een bedrijf én volg je tegelijkertijd een opleiding. Hoe dit traject eruit ziet is afhankelijk van het type opleiding dat je volgt.
Bij een leerbaan werk je bij een bedrijf én volg je tegelijkertijd een opleiding.
Hoe dit traject eruit ziet is afhankelijk van het type opleiding dat je volgt.
Welke typen kennen we?
1. Een leerbaan kan je volgen in combinatie met een bbl-opleiding:
De duur van deze opleiding hangt af van het niveau van de opleiding;
- De entreeopleiding (niveau 1) duurt 1 jaar
- De basisberoepsopleiding (niveau 2) duurt 1 tot 2 jaar
- De vakopleiding (niveau 3) duurt 2 tot 3 jaar
- De middenkaderopleiding (niveau 4) duurt 3 tot 4 jaar
De opleidingsduur kan ook korter zijn. Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte is maatwerk mogelijk. Bespreek dit met je school.
Bij een BBL-opleiding werk je ongeveer 80% van de tijd bij het leerbedrijf en volg je 20% van de tijd onderwijs.
2. Een leerbaan kan je volgen in combinatie met een opleiding die leidt tot een mbo-certificaat:
Bij een mbo-certificaat word je opgeleid voor specifieke taken in een beroep. De duur van de opleiding verschilt per mbo-certificaat en hangt af van jouw eerdere leer- en werkervaring.
Het gaat om kortdurende praktijkgerichte scholing die tussen de 3 maanden en 12 maanden duurt. Je leert in de praktijk, aangevuld met lessen en examens. Je stemt met je school af hoeveel dagen/uren dit zal zijn (volgen van onderwijs en examens).Stem af met je school hoeveel dagen/uren per week het zal zijn.
3. Een leerbaan kan je ook volgen in combinatie met praktijkleren met de praktijkverklaring:
Het gaat in dit geval om kortdurende scholing van 3 tot 6 maanden. Je leert op de werkvloer. Lessen en examens zijn niet noodzakelijk, maar mogen wel. Het is een opleiding op maat. Je spreekt met de werkgever (je leerbedrijf) en de school af welke werkprocessen je gaat leren tijdens deze periode. Daaraan werk je binnen de afgesproken opleidingstijd op de werkplek.
De opleiding volg je bij een mbo-opleider. Er zijn drie soorten mbo-scholen:
• agrarische opleidingencentra (aoc's)
• regionale opleidingencentra (roc's)
• particuliere mbo-instellingen (niet-bekostigd onderwijs)
Sommige bedrijven bieden bedrijfsopleidingen met interne opleidingstrajecten aan. Zo kunnen medewerkers zich bijscholen.
Wat voor soort bewijsstuk jij krijgt, is afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen. Je kunt een diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring behalen.
Via deze link vind je informatie over alle bewijsstukken.
Stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl zijn allebei producten van SBB. Stagemarkt.nl richt zich op bedrijven die stages aanbieden, bedrijven die leerbanen aanbieden en bedrijven die erkend leerbedrijf zijn maar op dit moment geen stage of leerbaan aanbieden. Leerbanenmarkt is een deelverzameling van Stagemarkt en richt zich uitsluitend op de bedrijven die een leerbaan aanbieden. Leerbanenmarkt.nl is bedoeld voor aankomende bbl studenten én voor schoolverlaters, werkenden en werkzoekenden die zich willen om- of bijscholen via het mbo.
Als dit zo is, helpen de volgende stappen:
- Bespreek met je leidinggevende waar je tegenaan loopt.
- Neem initiatief en richt je op dingen die je graag wilt leren.
- Bekijk het contract en de aanvullende afspraken, maak eventueel nieuwe afspraken en laat ook die tekenen door het leerbedrijf.
- Neem contact op met de begeleider van je school.
Kun je geen leerbaan vinden?
Neem dan contact op met je mbo-opleider, adviseur van het Leerwerkloket, klantmanager bij de gemeente of UWV. Deze kan een melding maken van een leerbanentekort.
SBB is een Samenwerkingsorganisatie van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. Een korte informatievideo vind je via deze link: SBB maakt werk van praktijkleren - YouTube.
SBB erkent en begeleidt de leerbedrijven waar studenten terecht kunnen voor een stage of leerbaan. SBB maakt afspraken over wat de student moet weten en kunnen om een diploma te behalen, of bijvoorbeeld een mbo-certificaat of een praktijkverklaring.
Verder levert SBB feiten en cijfers, zoals de kans op een stage, leerbaan en werk. En rapporten over trends en ontwikkelingen. Tot slot adviseert SBB de minister van OCW over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.
SBB heeft o.a de websites stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van OCW en SZW.